Tarihsel Perspektiften Türkiye – Rusya İlişkilerini Anlamak

05 Şubat 2016 - Cuma
Tarihsel Perspektiften Türkiye – Rusya İlişkilerini Anlamak

Kadir Has Üniversitesi’nce 2011’den günümüze düzenli biçimde yapılan “Türk Dış Politikası Kamuyu Algıları” araştırmalarında Türkiye için en büyük tehlike oluşturan ülkeler listesinde yer almayan Rusya Federasyonu, bu yıl yapılan araştırmada yüzde 64,7 ile en büyük tehdit teşkil eden ülke olarak listenin başına yerleşti. Kamuoyunun tehdit algısındaki bu ani değişime neden olan 24 Kasım’da Rus uçağının düşürülmesi ile zirve yapan güncel gelişmeler midir? Yoksa bu sorunun cevabını ikili ilişkilerin tarihsel geçmişinde mi aramak gerekir? İki ülke 2000’li yılların başında giriştikleri işbirliği odaklı yaklaşıma yeniden dönebilirler mi? Yoksa bizleri, sıcak savaş dönüşme potansiyelini bünyesinde barındıran yeni bir dönem mi bekliyor?

Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Araştırmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi, CIES ve Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü işbirliği ile 19 Şubat 2016 tarihinde 10:00 – 16:30 saatleri arasında Kadir Has Üniversitesi 405 numaralı salonda gerçekleştirilen "Tarihsel Perspektiften Türkiye – Rusya İlişkilerini Anlamak" başlıklı konferans, beş yüz yılı aşkın süredir aynı coğrafyayı paylaşan ve rekabet eden iki güç olan Rusya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilere tarihsel perspektiften bakmayı amaçlamaktadır. Konferansta; coğrafya, kimlik ve vatan kavramlarından, Rus kitaplarında Türk algısının incelenmesine, modern dönem Türkiye-Rusya ilişkilerinde ağırlıklı yer edinen enerji faktöründen, Suriye bunalımında iki ülkenin farklılaşan tutumuna değin çeşitli konu başlıkları ele alınarak ikili ilişkilerin geçmişi, bugünü ve geleceği değerlendirilmiştir.