UEFA Futbol Hukuku Oturumlarının İlki İstanbul’da Gerçekleşti

UEFA’nın, futbolun hukuki boyutundaki güncel gelişmeleri üyelerinin takip etmelerini sağlamak yönündeki kararlılığı UEFA Futbol Hukuku Programı’nın İstanbul’da gerçekleşen ilk oturumuyla vurgulandı. Futbol ailesinin hukuk sektöründe çalışan üyelerinin futbol hukukundaki yeni gelişmeleri öğrenip kavramasına yardımcı olmak için UEFA tarafından yeni bir programın başlatılması övgüyle karşılandı.

UEFA Futbol Hukuku Programı’nın ilk oturumu Kadir Has Üniversitesi’nde 24 katılımcı ile gerçekleşti: Program UEFA’ya üye birliklerin ve diğer futbol paydaşlarının modern oyun içindeki hukuki boyutlardan haberdar olmalarını ve bu hukuki boyutları uygun şekilde yönetebilmek için yeterli donanıma erişmelerini sağlamayı hedefliyor.

İstanbul gündemindeki konular arasında UEFA ve FIFA yapıları, kural ve mevzuatlarına giriş, Avrupa Kulüpler Birliği (ECA) ve oyuncular sendikası FIFPro gibi futbol paydaşlarının çalışmaları, futbol hukuku ve devlet hukuku arasındaki ilişki, Avrupa Birliği ve Hukuk gibi başlıklar yer aldı.

UEFA’nın yeni hukuk programı 12 aya dağıtılan dört tane birer haftalık oturumdan oluşuyor. Dört oturum futbol hukukuna giriş, FIFA transfer mevzuatı, diğer futbol kural ve mevzuatları, Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) ve prosedürlerini içeriyor. Program, UEFA tarafından uluslararası tanınırlık sahibi akademik uzmanlar ve uygulayıcılarla işbirliği halinde hazırlanıp yürütülüyor.

Programa UEFA’ya üye üye kurumların hukuk birimlerinde çalışanlar, herhangi bir futbol kupasında, oyuncular sendikasında ya da birliğinde hukuki bir pozisyonda görev yapanlar ya da futbol konularıyla uğraşan hukuk firmalarında çalışanlar katılabiliyor.

Programın diğer oturumları Ocak 2016’da İtalya’da Padova Üniversitesi’nde, Nisan 2016’da Madrid’de Rey Juan Carlos Üniversitesi’nde ve Eylül 2016’da UEFA’da gerçekleştirilecek.

UEFA Futbol Hukuku Programı’na ilişkin olumlu yorumlar

“Biz eğitimin hayati önemine inanıyoruz, özellikle futbol endüstrisinde... UEFA gibi biz de hukukun, bu durmadan genişleyen sistemin temel bir parçası olduğunu ve bu disiplinde, özellikle de elit seviyede, gereksiz para, zaman ve çaba harcamanın önüne geçmek için

mükemmeliyete ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. UEFA Futbol Hukuku programının temel partneri olarak eğitimin önemini artık başka birçok kişiye anlatabileceğiz: birliklere, kulüplere ve futbol dünyasındaki paydaşlarına.”

Levent Bıçakcı, UEFA Futbol Hukuku programı İstanbul oturumu direktörü, UEFA Temyiz Kurulu üyesi, Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi

“UEFA Futbol Hukuku programı tam da her gün yaptığım şeyle ilgili, tam anlamıyla işimle ilgili. Bana profesyonel hayatımda yardımcı olacak bilgileri edinmem için bulunmaz bir deneyim. Her gün çok sayıda soruyla karşılaşıyorum. İnanıyorum ki, UEFA Futbol Hukuku programı hukuk birikimime çok büyük bir destek sağlayacak.”

João Leal, Portekiz Futbol Federasyonu (FPF) hukuk direktörü

UEFA Web Site