Sivil Direniş ve Şiddetsiz Eylem Konferansı Kadir Has’taydı

Türkiye son zamanlarda şiddetin doğurduğu en acı sahnelere tanık oldu. Şiddet sarmalının sonuçları sert biçimde hayatlarımızı etkiliyor, yaşam hakkımızı tehdit ediyor. Peki şiddet politikalarına karşı şiddetsiz alternatifleri konuşmak mümkün mü?

Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlenen “Sivil Direniş ve Şiddetsiz Eylem Konferansı” nda bu sorudan yola çıkarak şiddet politikalarının alternatifleri ve dünyadaki şiddet siz eylem örnekleri ele alındı.

23 Ekim 2015 Cuma günü saat 16:00 ile 19:00 arasında, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Dr. İrem İnceoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen konferansa Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Merkezi’nden Hardy Merriman, Katherine Hughes-Fraitekh ve Nicola Barrach konuşmacı olarak katıldı.

Not: İngilizce-Türkçe simultane çeviri desteği sağlanacaktır

Program:

SİVİL DİRENİŞ VE ŞİDDETSİZ EYLEM KONFERANSI

Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (www.siddetsizlikmerkezi.org) ve Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi

Yer: Kadir Has Üniversitesi, Cibali Kampüsü, D Blok Sinema A Salonu

Tarih: 23 Ekim 2015 Cuma

Saat: 16:00-19:00

Konuşmacılar Hakkında

HARDY MERRIMAN

Uluslararası Şiddetsiz Çatışkı Merkezi–(International Center on Nonviolent Conflict) Başkanı.

Hardy Merriman, son 13 yıldır dünyada  hak, özgürlük ve adalet mücadelesi yürüten  şiddetsiz direniş hareketleri üzerine çalışıyor. Akademisyenlere, uygulamacılara ve siviltoplumüyelerine dönük seminerler, kurslar ve konferanslar veriyor.

Sosyal, politik ve ekonomik değişim için yürütülen şiddetsiz hareketlerin teorisi ve pratiği, şiddetsiz hareketlerin politik şiddete karşı mücadeledek irolü, 1960’larda Amerika Birleşik Devletleri’nde işçi örgütlenmeleri de dahil olmak üzere çeşitli konularda yazılar yayınladı.

Hardy, Avustralya Barış ve Çatışkı Çalışmaları Merkezi (Avustralia Center for Peace and Conflict Studies), Cambridge Üniversitesi, İşkence Mağdurları Merkezi (the Center for Victims of Torture), Tufts Üniversitesi Fletcher Hukuk ve Diplomasi Fakültesi (Tufts University Fletcher School of Law and Diplomacy), Harvard Üniversitesi gibi pek çok üniversite ve organizasyonda şiddetsiz eylem ve şiddetsiz hareketler üzerine seminerlerverdi.

KATHERINE HUGHES-FRAITEKH

Uluslararası Şiddetsiz Çatışkı Merkezi–(International Center on Nonviolent Conflict) – Saha İnisiyatifleri Direktörü.

Katherine Hughes-Fraitekh Uluslararası Şiddetsiz Çatışkı Merkezi’nin tüm dünyadaki örgütler ve aktivistler için oluşturduğu eğitimsel inisiyatifleri ve programları yönetmektedir. Sivil Direniş, uygulayıcılar için eğitim kaynakları geliştirme ve araştırma, bu alanda çalışan inisiyatiflerle işbirlikleri oluşturma konusunda çalışmaktadır.

Katherine Hughes-Fraitekh, Uluslararası Şiddetsiz Çatışkı Merkezi’ndeki  görevinden önce Peace Brigades International-USA (Uluslararası Barış Tugayları-ABD) örgütünde başkanlık yapmıştır. Peace Brigades International-USA (Uluslararası Barış Tugayları-ABD) örgütü Günay Amerika, Asya ve Afrika’da insane hakları savunucuları ve örgütlere “koruyucu eşlikçi” sağlamaktadır.

Başkanlık görevini yaparken aynı zamanda Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, İnsan Hakları Konseyi,Avrupa Birliği gibi bir çok uluslararası yapıda insane hakları savunucularının korunmasına yönelik savunuculuk stratejileri geliştirilmesinde rol almış ve danışmanlık yapmıştır. Daha sonar Ulusal İnsan Hakları Avukatları Komitesi’nin kurulumunda görevalmış ve yöneticilik yapmıştır.

Bu çalışmalarının dışında sosyal adalet ve toplumlarında pozitif değişim amaçlayan kişileri desteklemek amacıyla yapılmış birçok yenilikçi proje ve örgütün kurulmasında rol almıştır.

Amerikan Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler bölümünde Barış ve Çatışkı Çözümleme alanında masterını tamamlamış ve Georgetown Üniversitesi’nde Çağdaş Arap Çalışmaları Programı’nda da master yapmıştır. Texas Üniversitesi’nde ise Siyaset Bilimi dalında doktorasını tamamlamıştır.

NICOLA BARRACH

Uluslararası Şiddetsiz Çatışkı Merkezi–(International Center on Nonviolent Conflict) Sivil İnisiyatifler Baş Danışmanı Paris Üniversitesi’nde Siyaset Bilimleri’nden master derecesini kazanmış ayrıca insane hakları ve insane hakları hukuku üzerine de bir diğer master derecesi almıştır.

Avrupa Konseyi, UNESCO, İnsanHakları Savunucuların Korunması içi Gözlem örgütündeki İnsan Hakları Uluslararası Federasyonu’nda çalışmıştır. Nicola Barrach, aynı zamanda insane hakları aktivistlerinin insane hakları hukuku ve uluslararası mekanizmalarını şiddetsiz kampanyalarda veya hareketlerde daha etkili bir biçimde dahil etmeyi amaçlayan bir online proje olan Human Rights Connected.com kurucusudur.

Uluslararası Şiddetsiz Çatışkı Merkezi - International Center on Nonviolent Conflict –nin People Power iPhone telefon uygulamasını başlatmıştır.