“İmparatorluktan Ulus Devlete Türkiye; 1789-1918” Yaz Okulu

Princeton Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu’nun ders vereceği Yaz Okulu, 18 Haziran 2015-31 Temmuz 2015 tarihleri arasında toplam 42 saat (3 kredi)  olarak yapılacak.

Perşembe ve Cuma günleri 14.00-17.00 saatlerinde gerçekleştirilecek derslere, lisans 3. ve 4. sınıflarla lisansüstü öğrencileri katılabiliyor. Sınırlı sayıda lise öğrencisinin de katılabileceği derslerin dili Türkçe, ders malzemesi ise Türkçe ve İngilizce olacak.

Kadir Has Üniversitesi, Cibali Kampüsü’nde verilecek derslerin sonucunda ise başarılı olan öğrencilere aldıkları notları gösteren bir sertifika verilecek.

Başvuru Tarihleri

11-12 Haziran 2015  (Kadir Has Üniversitesi Öğrencileri için)

5-12 Haziran 2015 (Diğer katılımcılar için)

Ön Kayıt İçin: http://p2.khas.edu.tr/gib/

M. Şükrü Hanioğlu

Yakın Doğu Çalışmaları Profesörü

Princeton

Siyaset Bilimi ve Ekonomi lisans derecesini ve Siyaset Bilimi doktorasını İstanbul Üniversitesi’nden aldı. Siyaset Bilimi Bölümü’nde ders verdi ve doktora tezini İttihad ve Terakki Cemiyeti kurucu üyelerinden Dr. Abdullah Cevdet üzerine yazdı.

1981’de başladığı İttihad ve Terakki Cemiyeti araştırmalarını 3 kitapta topladı.

1981’den günümüze İstanbul, Boğaziçi ve Deniz Harp Okulu’nda son dönem Osmanlı politika ve diplomasi tarihi, son dönem Osmanlı tarihi, Türk siyaset hayatı konularında ders verdi. Bunun yanı sıra Columbia, Wisconsin, Michigan ve Chicago Üniversitelerinde hem ders verdi, hem de seminerler yönetti. Daha sonra Princeton Üniversitesine katıldı. Burada Yakın Doğu Çalışmaları Bölüm Başkanı oldu. Ayrıca Ahmet Ertegün Vakfı Başkanlığına getirildi. Bunlara ek olarak Yakın Doğu Çalışmaları Programı Başkanlığını yürütmektedir.

Şükrü Hanioğlu özellikle geç Osmanlı dönemi tarihi alanında dünyanın en önde gelen başlıca otoritelerinden birisidir. Jön Türkler ve İttihat ve Terakki dönemi tarihini irdelerken sayısız ülke ve arşivde çalışmalar yapmıştır. Dönemin erişilebilir tüm bilgi ve belge birikimini konuyla ilgili kitaplarına yansıtmıştır. Bunun yanı sıra Prof. Hanioğlu gerek 19. Yüzyıl düşünce tarihi gerekse bunun geç Osmanlı dönemine etkisi konusunda çığır açıcı çalışmalar gerçekleştirmiştir. Söz konusu dönemin entelektüel tarihinin en öenmli kaynaklarından birisi Hanioğlu’nun yapıtları ve makaleleridir. Diplomatik tarih de Hanioğlu’nun çalışma ve ilgi alanı içindedir. Mikro tarih çalışmalarını Hanioğlu geniş bir perspektifle kavramakta, dönemin toplumsal ve zihinsel topografyası üstüne oturtmaktadır.

2010 yılında "Son dönem Osmanlı, erken dönem Türk entelektüel, diplomatik ve siyasal tarihine farklı bir bakış açısıyla yaklaşan uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle TÜBİTAK Özel Ödülünü almıştır.

Hanioğlu’nun kitapları şunlardır.

-Bir siyasal düşünür olarak Doktor Abdullah Cevdet ve Dönemi, İstanbul, (1981)

-Bir siyasal örgüt olarak Osmanlı Ittihad ve Terakki Cemiyeti ve Jön Türklük, İstanbul, (1986)

-Young Turks in Opposition, Oxford University Press, (1995)

-Preparation for a Revolution

-Osmanlı’dan Cumhuriyete Zihniyet Siyaset ve Tarih

-A Brief History of the Late Ottoman Empire, Princeton University Press, (2008)

Hanioğlu’nun son olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün entelektüel biyografisi yayınlanmıştır.