Erasmus Plus, 100 Öğrenciyi Avrupa’ya Staja Götürüyor

İstanbul’da bulunan 5 üniversite ile vakıf ve meslek örgütlerinden oluşan Avrupa Staj Konsorsiyumu, ErasmusPlus Programı kapsamında, 100 seçilmiş öğrenciyi yurtdışına staja gönderiyor.

Halen eşleştirmelerin sürdüğü program kapsamında seçilmiş olan üniversite öğrencileri, yurtdışındaki firmalarda staj yapma ve deneyim elde etme imkanı elde edecek.

İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye Bilişim Vakfı ve Türk Kültür Vakfı – AFS ortaklığındaki Avrupa Staj Konsorsiyumu’nun bu projesi, ErasmusPlus Programı kapsamında Avrupa Komisyonu ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından fonlanıyor ve destekleniyor.

Konsorsiyum, Türkiye’de şirketlerin yüksek katma değerli üretim için ihtiyaç duyduğu nitelikli ve uluslararası tecrübeye sahip iş gücünü geliştirmeyi amaçlıyor ve bu amaçla çalışmalarını bugüne kadar büyük bir titizlikle yürüterek öğrenci gönderme aşamasına getirdi.

Gelinen noktada seçilmiş öğrencilerin staj için eşleştirmeleri yapılmakta ve sonrasında da 5 üniversitenin çeşitli bölümlerinden mezun olmak üzeri olan öğrenciler, yaz ayları ile birlikte yurtdışında eşleştirildikleri şirketlerde staj yapmaya gidecek.

Avrupa Staj Konsorsiyumu’nun Üst Yönetim Toplantısı İstanbul Sanayi Odası (İSO) ana binada gerçekleştirildi. Toplantıya Konsorsiyum üyesi kuruluşların temsilcileri katıldı. Konsorsiyum’un üyesi ve toplantının evsahibi İSO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan bir konuşma yaptı. Bahçıvan odağında insan olan bu projeyi çok önemsediklerini belirterek üniversite-sanayi işbirliğinin önemini her platformda dile getirdiklerini belirtti. Gençlerin iş hayatına yatırıma ancak üniversiteyi bitirdikten sonra başladıklarını söyleyen İSO Başkanı “Gençlerimizin farklı kültür ve toplumlarla kaynaşması adeta aşılama gibi bir etki yaratarak hem onlara hem de ülkemize katkı sağlayacak” dedi.

Avrupa Staj Konsorsiyumu Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Kültür Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sermin Örnektekin, toplantıda katılımcılara Konsorsiyum’un bugüne kadar yaptığı çalışmaları anlatan bir sunum yaptı. Prof. Dr. Örnektekin Konsorsiyum’un amacının ihtiyaç duyulan iş gücü profiline uygun yetkinliklere sahip öğrencileri iş piyasasına kazandırmak olduğunu belirtti. Örnektekin, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya geldiği bu konsorsiyumun aynı zamanda bir organizasyon modeli olduğunu söyledi.

Toplantıda konuşan İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir de gençlerin eğitim sırasında iş dünyasını tanımalarının tüm taraflar için faydalı olduğunu belirterek, farklı perspektif ve bakış açılarını yurt dışı tecrübeleri ile kazanacaklarını söyledi. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise İSO’nun Konsorsiyum’da olmasının büyük bir şans olduğuna işaret ederek, öğrencilerin kariyerleri konusunda yönlendirilmeye ihtiyaçları olduğunu ve özellikle akademisyenlerin bu konuda öğrencilere yardımcı olması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye BilişimVakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, yurtdışında staj yapmanın gençlerin kişisel ve kariyer gelişimlerine katkısının altını çizdi ve Avrupa Staj Konsorsiyum gibi girişimler sayesinde, özellikle maddi olanakları kısıtlı olan bir çok yetenekli gencin bu imkanı yakalama fırsatı bulduğunu belirtti.

Türk Kültür Vakfı-AFS Başkanı Dr. Mete Fanusçu, AFS’nin Türkiye’de 63 yıldır liseli gençleri yurt dışına gönderdiğini ve bu konuda oldukça tecrübeli ve birikimli olduklarını söyledi. Her yıl 60’a yakın farklı ülkeye öğrenci gönderdiklerini kaydeden Fanusçu, öğrenci değişiminin eğitim açısından çok önemli olduğunu ve meslek örgütleri ve üniversitelerin iş birliğinin bu konuda çok faydalı olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantının ardından katılımcı kuruluşların temsilcilerine Avrupa Staj Konsorsiyumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Örnektekin tarafından plaket takdim edildi.

Toplantı katılım listesi;

Başkan / Rektör

Erdal Bahçıvan

Türkiye Bilişim Vakfı

Faruk Eczacıbaşı

Türk Kültür Vakfı-AFS

Dr. Mete Fanusçu

Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir

Üsküdar Üniversitesi

Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Üst Düzey Yönetici / Rektör Yardımcıları

Prof. Dr. Sermin Örnektekin

İstanbul Şehir Üniversitesi

Prof. Dr. Tahsin Erkan Türe

Kadir Has Üniversitesi

Prof. Dr. Ali Güzel

İstanbul Sanayii Odası

Melek Us (Genel Sekreter)

Sabahattin Şen (Başkan Danışmanı)

Türkiye Bilişim Vakfı

Vural Yılmaz (Yönetim Kurulu Üyesi)

Diğer Katılımcılar

İstanbul Sanayii Odası

Türker Çelik (Genel Sekreter Yardımcısı)

Burçin Değirmencioğlu (Endüstriyel Strateji Şubesi Müdürü)

Hakan Çoban (Konsorsiyum Yönetim Kurulu Üyesi)

Türk Kültür Vakfı-AFS

Fatma Akgün (Konsorsiyum Yönetim Kurulu Üyesi)

İstanbul Kültür Üniversitesi

Burcu Atalay Emre (Konsorsiyum Yönetim Kurulu Üyesi)

Erhan Akarlar (Konsorsiyum Yönetim Kurulu Yedek Üyesi)

İstanbul Şehir Üniversitesi

Hande Baltacı (Konsorsiyum Yönetim Kurulu Üyesi)

Hatice Melek Taşçı (Konsorsiyum Yönetim Kurulu Yedek Üyesi)

Kadir Has Üniversitesi

Doç. Dr. Sinem Akgül Açıkmeşe (Konsorsiyum Yönetim Kurulu Yedek Üyesi)

Ayça Öztürk (Konsorsiyum Yönetim Kurulu Üyesi)

Sabancı Üniversitesi

Şule Yalçın (Konsorsiyum Yönetim Kurulu Üyesi)

Aslı Kiper Sucuğ (Konsorsiyum Yönetim Kurulu Yedek Üyesi)

Üsküdar Üniversitesi

Ecem Hazal Öksüzömer (Uzman)

Meslek Odası/Vakfılar ve Üniversiteler kendi aralarında alfabetik sırada yer almaktadır.