UEFA Futbol Hukuku Programı Kadir Has Üniversitesi’nde Düzenlenecek

Kadir Has Üniversitesi ile UEFA (Union of European Football Associations)  arasında  “UEFA Futbol Hukuku Programı”nı düzenlemek üzere anlaşma imzalandı. Bu anlaşmayla birlikte,  Kadir Has Üniversitesi, Avrupa çapında düzenlenecek olan “UEFA Futbol Hukuku Sertifika Programı”nın ‘Lider Akademik Ortağı’ oldu. 2015’te 10. kuruluş yılını kutlayacak olan Kadir Has Üniversitesi Spor Çalışmaları Merkezi’nin öncülüğünde gerçekleşecek bu program ile ilk defa UEFA’ya üye olan ülkelerdeki futbol federasyonu çalışanları, futbol kulübü çalışanları ve diğer paydaşlar futbol hukuku alanında eğitim görecekler. Dört modülden oluşan bu program Ekim 2015’te başlayıp Eylül 2016’da sona erecek.

Son yıllarda UEFA’nın futbol kulüplerine kestiği cezaların toplamının rekor düzeylere ulaşmasıyla birlikte, UEFA’nın üye federasyonlarının ve Avrupa’nın profesyonel futbol kulüplerinin hukuki konularda kısıtlı bir bilgiye sahip oldukları görüşü ağırlık kazandı.

Futbol kulüplerinin yüksek cezalarla karşı karşıya kalmasının esas nedeni olarak, federasyon ve profesyonel futbol kulübü çalışanlarının hukuki konularda kısıtlı bir bilgiye sahip olması gösteriliyor. İlk modülü 26-30 Ekim 2015 tarihleri arasında Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleşecek olan “UEFA Futbol Hukuku Programı’ seminerine katılanlara verilecek eğitimlerle birlikte, futbol organizasyonlarının güvenirliğinin ve profesyonelliğinin de artırılması hedefleniyor.

UEFA yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, seminer programında yer alan Futbol Hukukuna Giriş, FIFA Transfer Yönetmelikleri,  Diğer Futbol Kural ve Yönetmelikleri ve CAS Sistemi ve Prosedürler konulu dört modülün özellikle uluslararası spor federasyonları ve CAS seviyesindeki davalarda faydalı olacağının altı çizildi.

UEFA Futbol Hukuku Programı’nın bitiminde başarılı olan katılımcılara lider akademik ortak statüsündeki Kadir Has Üniversitesi tarafından ve Avrupa kıtasında akademik geçerliliği olacak İleride Derece Eğitim Sertifikası da verilecektir. Eğitimin diğer akademik ortakları ise Padova Üniversitesi (Padova, İtalya) ve Rey Juan Carlos Üniversitesi (Madrid, İspanya) olacak.

UEFA Futbol Hukuku Programı’nda UEFA Disiplin ve Dürüstlük Birimi Başkanı Emilio Garcia ve uluslararası üne sahip CAS Hakemi Michele Bernasconi program direktörleri olarak görev alacaklar. Stratejik ve idari yönetiminden UEFA’nın sorumlu olduğu seminerler, sırasıyla 26-30 Ekim 2015’te İstanbul Kadir Has Üniversitesi’nde, 18-22 Ocak 2016 tarihleri arasında Padova Üniversitesi’nde, 18-22 Mart 2016 tarihleri arasında Madrid Rey Juan Carlos Üniversitesi’nde, ve 12-15 Eylül 2016 tarihleri arasında UEFA’nın merkezi olan Nyon’da gerçekleşecek. 2015/2016 programı için başvuruların son tarihi 30 Haziran 2015.