Fabrika Kızları Kendi Şarkısını Söylüyor

KHAS Komşuluk Hakkı Projesi kapsamında çalışmalarını sürdüren Belgesel Fotoğraf Atölyesi’nin 3. sergi çalışması "Fabrika Kızı”nın eğitimleri başladı. Kadir Has Üniversitesi ve Canon Eurasia işbirliği ile sürdürülen çalışmanın çıkış noktası sanatçı Bora Ayanoğlu’nun 1969 yılında, şu anda Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü olan Tütün Fabrikasıyla özdeşleşen ve hayali bir kahramanı anlattığı Fabrika Kızı adlı şarkısıdır.

Şarkıda genç yaşta fabrikada çalışan  hayali kahraman üzerinden halen ülkemizin önemli sorunlarından olan 'Okumayan Kızlar ' konusu gündeme getirilmeyi hedeflenmektedir.  Buradan hareketle günümüzde halen yoğun biçimde tekstil atölyelerine ev sahipliği yapan Cibali-Balat-Fener bölgesindeki  çalışan 10 kız çocuğuna 2 aylık belgesel fotoğraf dersleri verilip ardından başta iş hayatları olmak üzere gündelik hayatlarını fotoğraflamaları sağlanacak ve bu fotoğraflardan seçilen 10 tanesi tanınmış isimler  tarafından yorumlanarak sergi gerçekleştirilecektir.

Belgesel Fotoğraf Atölyesi’nin geçtiğimiz yıl Roman Çocuklar ve Medya-Akademi-Fotoğraf dünyasının tanınmış isimleriyle gerçekleştirdiği "Hayat Bildiğin Gibi Değil" adlı sergiye bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.