Gelecek Nesil Wi-Fi Teknolojilerinin Geliştirilmesi #KHAStaAraştırıyoruz

6 Ekim 2021

Üniversite-sanayi işbirliği modeliyle yürütülen “Gelecek Nesil Wi-Fi Teknolojilerinin Geliştirilmesi” başlıklı TÜBİTAK projesi için Kadir Has Üniversitesi’nin yetkin araştırmacıları ile bu alanda önemli başarılara imza atmış Ambeent’in Ar-Ge ekibi güçlerini birleştiriyor. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Yalçın Şadi’nin yürütücülüğünü üstlendiği proje, yüksek servis kalitesinde veri transferine ihtiyaç duyan IoT ve 5G/6G uygulamalarını desteklemeye hazır Wi-Fi teknolojileri geliştiriyor.

 

Gelecek nesil haberleşme sistemleri alanında çok başarılı akademik çalışmalar yürüten Kadir Has Üniversitesi’nin araştırmacıları ile bu alanda yetkin bir şirket olan Ambeent AŞ’nin Wi-Fi sistemleri için yeni nesil akıllı teknolojiler geliştirdiği bir araştırma projesi, 2020 yılının Temmuz ayında çalışmalarına başladı.

Kadir Has Üniversitesi ve Ambeent ortaklığındaki “Gelecek Nesil Wi-Fi Teknolojilerinin Geliştirilmesi” başlıklı projenin temel odak noktası, Wi-Fi sistemlerinde kullanılmakta olan birtakım konvansiyonel tekniklerden kaynaklı aksaklıklara yapay zeka tabanlı çözümler ortaya koymak ve bu sayede giderek daha hızlı ve yüksek servis kalitesinde veri transferine ihtiyaç duyan IoT ve 5G/6G uygulamalarını desteklemeye hazır Wi-Fi teknolojileri geliştirmek. TÜBİTAK BİDEB-2244 Üniversite-Sanayi İşbirliği Modeli kapsamında desteklenen ve Temmuz 2028’e dek sürecek projenin toplam bütçesi 1.316.088 TL.

Kadir Has Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Yalçın Şadi’nin yürütücülüğünü yaptığı projede Prof. Dr. Erdal Panayırcı ve Prof. Dr. Serhat Erküçük araştırmacı olarak görev alıyor. Ambeent AŞ’nin kurucusu ve CEO’su Prof. Dr. Mustafa Ergen ise sanayi tarafının yürütücüsü olarak görev alıyor. Proje kapsamında desteklenen 3 doktora öğrencisi, üniversite öğretim üyeleri ve Ambeent AŞ Ar-Ge ekibi tarafından ortak olarak belirlenen doktora tez konuları doğrultusunda yapay zeka tabanlı gelecek nesil Wi-Fi teknolojileri üzerinde çalışıyor.

Proje, üniversite-sanayi işbirliği modeliyle yürütüldüğü için üniversite içi akademik çalışmalardan farklı bir yöntem takip ediliyor: Doktora öğrencileri zamanlarının yaklaşık olarak yarısını üniversitede, yarısını firmada geçiriyor. Bu sayede şirkette Ar-Ge imkanlarından yararlanarak pratik problemler üzerinde yoğunlaşırken, üniversitede ise daha çok teorik boyut üzerinde çalışma fırsatı yakalıyorlar.

KHAS ile Ambeent’in işbirliği yaptığı bu projenin öncelikli amaçlarından biri de yeni nesil akıllı teknolojiler alanında üst düzey Ar-Ge projelerinde görev alabilecek doktoralı eleman yetiştirmek. Ekip, doktora tez çalışmaları süresince Kadir Has Üniversitesi ve Ambeent AŞ arasında gelişecek teknoloji ve araştırma işbirliğini uzun vadede sürdürürken uluslararası ölçekte öncü bir pozisyona sahip, AB Horizon Europe projelerine katılım sağlayabilecek bir ortaklık geliştirmek istiyor.

Leave A Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir