Herkese Açık Online Kolokyum #3: Prof. Dr. Cemal Kafadar

KHAS Cibali Kampüsü

Herkese Açık Kolokyum Serisinin Üçüncüsü Gerçekleşti

“Herkese Açık Kolokyum” serisinin üçüncüsü 27 Mayıs Pazartesi günü gerçekleşti. Kadir Has Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği “Herkese Açık Kolokyum”un son konuğu Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cemal Kafadar oldu. Prof. Dr. Cemal Kafadar, “Evliya Çelebi’den Tekinsiz Bir Kanal İstanbul Hikayesi: Tuna’nın Balıkları, Boğazın Canavarları” başlıklı bir konferans verdi.

“Herkese Açık Kolokyum”un açılış konuşmasını yapan Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Berker, “Kadir Has Üniversitesi Herkese Açık Kolokyum serisinin üçüncüsünü düzenliyoruz. İlk ikisi gibi bugün de harika geçeceğine eminim. Cemal Kafadar hocamızı uzun zamandan beri hepimiz tanıyoruz. Hem kültür bakımından hem derinliği bakımından ne kadar değerli bir insan olduğunu biliyoruz. Cemal Kafadar hocamızı üniversitemizde ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Modern çağın dünyasında, birinci şahıs anlatılarına dönük hatıra kaydetmek, otobiyografi yazmak gibi bir merak var diyen Prof. Dr. Cemal Kafadar, “Bu durum Avrupa’da çok daha güçlü olmakla beraber Osmanlı dünyasının hiç hafife aldığı bir şey değil. Evliya Çelebi Seyahatnamesi tartışmasız en uzun seyahatnamedir. Bu yüzden de dijital çalışmalar için biçilmiş bir kaftan. Çünkü muazzam hacimli bir eser ve malumat dolu. Biz de bu konuda bir proje tasarlamayı düşünüyoruz. Hem Evliya Çelebi’nin doğduğu büyüdüğü yer, hem de İstanbul Çalışmaları açısından en önemli ekibi şimdiden oluşturduğu için Kadir Has Üniversitesi çok doğru ve uygun bir yerdir. Umarım projeyi hayata geçirebiliriz” dedi.

“İSTANBUL İLE KAHİRE ARASINDA BİR ÖMÜR”
Evliya Çelebi’nin 17. Yüzyılda Unkapanı’nda doğduğunu ve 20’li yaşlarında seyahatlerine başlayana kadar hayatını Unkapanı’nda geçirdiğini belirten Prof. Dr. Cemal Kafadar, “İstanbul ile Kahire arasında geçen bir ömrü olan Evliya Çelebi’nin 10 ciltlik eserinin ilk cildi baştan aşağıya İstanbul’u anlatırken, hayatının son 10-15 yılını geçirdiği Kahire’ye ayırdığı 10. Cilt ve o arada 40 küsür yıllık seyahatleri anlatıyor” dedi.
Evliya Çelebi’nin eserini çok eğlendirici bir metin olarak bildiğimizi ama aynı zamanda çok trajik boyutlarıyla da okumak gerektiğini belirten Kafadar, “İstanbul’a olan sevgisi malum olmakla birlikte, ömrünün son 10-15 yılını bir daha İstanbul’a uğramamacasına İstanbul dışında geçirdiğini hatırlatmak isterim. O seyahatine giderken de “İstanbul başıma zindan oldu” yazar. Yani Evliya Çelebi çok komiktir, güldürür, eğlendirir fakat hayatın trajik yanına bakması, hayatın acılı yanına bakması yönüyle de çok az bilinir” şeklinde ifade etti.

Lisansüstü Programları Tanıtım Toplantıları Devam Ediyor

Leave A Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir